Duo interview over duurzaamheid 23 oktober 2020 – Posted in: Geen categorie – Tags: , , , , ,

Maak kennis met Marjolein Hodes en Simone in ’t Veld door een duo interview over duurzaamheid.

27 oktober 2020

Communicatieprofessionals Marjolein en Simone kennen elkaar eigenlijk al heel lang vanuit het freelance communicatievak en zijn beiden al jaren bezig met communicatie over duurzaamheid. Simone: “We kwamen elkaar via ons nieuwe platform de Communicatieprofessionals (CP) weer tegen.” Marjolein: “De hoogste tijd om eens een keer door te praten over onze gedeelde passie sustainability!”

Meer over Marjolein Hodes (links)
Meer over Simone in ’t Veld (rechts)

 

 

Simone: Waarom ben je als communicatiespecialist zo gepassioneerd over duurzaamheidsissues?

MARJOLEIN: Ik wil mijn steentje bijdragen aan de leefbaarheid van onze planeet. Dat is zo’n groot en abstract onderwerp dat communicatie een grote rol speelt in het behapbaar maken ervan. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die we willen bereiken in 2030, vatten mooi samen wat we te doen hebben. Het zijn grote doelen, van bescherming van de natuur tot onze mensenrechten, en daar kan iedereen aan bijdragen. Het concreet maken van de stappen die we als mens, bedrijf, instelling of overheid kunnen en eigenlijk moeten zetten, geeft energie en perspectief.

SIMONE: Waar verwijs jij mensen naar toe om inzicht te krijgen over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN ?

MARJOLEIN: Iedereen die meer info wil, kan beginnen bij SDG Nederland. Mensen uit het bedrijfsleven die bezig zijn met verduurzaming, vertel ik ook over de World Benchmarking Alliance, een geweldige organisatie waar ik nu aan de slag ben.

Marjolein: Wanneer ben jij tot het inzicht gekomen dat duurzaamheid een belangrijk thema is en wat heeft het je gebracht?

SIMONE: Persoonlijk was dat vrij laat vind ik zelf. In 2013 gingen bij mij de alarmbellen rinkelen. Ik hoorde toen over de ‘plastic soup’ maar ik begreep niet wat het was. Gelukkig heeft Google me dat laten zien en ben ik me rot geschrokken wat het probleem is met plastic in onze zee maar ook in de rivieren. Er is nu gelukkig meer over bekend. Verder ben ik geïnspireerd geraakt door de noodoproep die Wubbo Ockels heeft gedaan. Hij hield vanuit het ziekenhuis een speech om ons wakker te schudden om te versnellen met duurzame energie. Ik was 3 maanden van slag en vroeg me af of wij als mensen wel in staat zullen zijn om dit tij te keren. Ik besloot iets positiefs te doen met mijn inzichten en instelling. Nu ben ik aangesloten bij diverse sustainability projecten op het gebied van microplastics. Van het ene rol je dan in het andere project en dat is een mooie ontwikkeling. Gewoon doen met gezond verstand en doorgaan. Je moet jezelf blijven uitdagen met soms een flinke dosis geduld. Schakelen op echt dé juiste momenten. Als je te vroeg handelt heeft het ook geen zin, dan sta je te roepen in de woestijn.

MARJOLEIN: Eens, gewoon doen en doorgaan! Wat is dan zo’n juist moment wat jou betreft? En gaan we dan niet te langzaam?

SIMONE: Ja we gaan ook te langzaam maar je hebt een bewustzijn nodig van een grotere groep mensen. Als je dat hebt kun je samen sneller verschil maken.

Simone: Wat is jouw drijfveer aan duurzaamheidsvraagstukken te werken?

MARJOLEIN: Mijn persoonlijke drijfveer is dat ik vind dat ieder mens en dier op deze aarde recht heeft op een waardig bestaan en dat we samen goed voor onze planeet moeten zorgen, anders lukt het niet. Dat is er eigenlijk bij mij met de paplepel ingegoten. De urgentie dat er ‘iets’ moet gebeuren bereikt steeds meer mensen. Maar wat dan en hoe dan? Je wilt ook weten hoe je kunt bijdragen, wat je kunt doen en welk effect dat heeft. Als privépersoon, bedrijf, instelling en overheid. Bijvoorbeeld: als privépersoon kunt je je afval scheiden en zwerfafval rapen, in o.a. de FMCG sector kun je slimme verpakkingen ontwikkelen. Als afvalverwerker kun je recyclen. Als overheid kun je faciliteren, voor de regelgeving zorgen en ook gewoon genoeg afvalbakken neerzetten. En als je samenwerkt bereik je uiteraard het meest.

Marjolein: Geef eens een paar voorbeelden van je projecten?

SIMONE: De aanleiding heeft een kleine toelichting nodig. Ik heb ook een mode-opleiding gevolgd om kleding te ontwerpen en maken. Mijn specialisatie werd badmode en ik ben een online badmode blog gestart. Met nog een eigen badmode label had ik in 2012 alles voor elkaar, dacht ik. Toen ontdekte ik het probleem van de ‘plastic soup’. Echter, de grote stukken plastic in onze oceanen zijn niet het enige probleem. Ook door het wassen van onze synthetische kleding in de wasmachine komen microplastics vrij. Microplastics zijn kleiner dan 5 mm en voor het grootste deel onzichtbaar voor het blote oog. Een macroprobleem en ik ben me actief gaan inzetten voor het wasmachinefilter van wasmachinefilter.nl. Dit filter is een add on op je wasmachine om microplastics af te vangen uit het afvalwater. Ik ben betrokken bij het project van start-up The Great Bubble Barrier in Amsterdam. Door middel van een bellenscherm op de bodem van een rivier of kanaal kunnen plastics naar de zijkant van de oever worden geleid om plastic af te kunnen vangen. Er loopt een test bij een waterschap in Wervershoof in Noord-Holland op het gebied van microplastics. Ook werk ik met een Landelijk Netwerk Microplastics aan het probleem van microplastics of synthetische vezels in onze kleding.

MARJOLEIN: Heel goed dat je bij die intiatieven betrokken bent. En terecht want je bent een expert op dit gebied!

Simone: Met welke sustainability projecten ben jij de afgelopen jaren bezig geweest, of nu nog?

MARJOLEIN: De Natuur- en milieueducatie afdeling van de gemeente Utrecht verzelfstandigde en werd de stichting Utrecht Natuurlijk. Daar was ongeveer alles op het gebied van branding, marketing en in- en externe communicatie voor nodig. Daar heb ik met een mooi team aan gewerkt. Een ding was en bleef belangrijk; de natuur dichtbij alle Utrechters brengen via de vijf stadsboerderijen, met al haar activiteiten en met natuureducatie. Want jong geleerd … 😉 De steedes zijn fantastische groene longen waar je van de natuur gaat houden als je dat nog niet deed. Bij Nederland Schoon leidde ik de campagne rondom Landelijke Opschoondag en maakte mee hoe veel energie het iedereen geeft om samen in buurt aan de slag te gaan en wat dat oplevert. Ik heb ervaren dat ook het bedrijfsleven heel betrokken is bij het probleem zwerfafval, slimmer wil verpakken en (zwerf)afval wil voorkomen. De World Benchmarking Alliance meet de bijdrage van de 2.000 meest invloedrijke bedrijven aan de SDGs, publiceert hoe ze ten opzichte van elkaar scoren en welke verbeterpunten ze hebben. De communicatie daarover geeft de bedrijven zelf, overheden, investeerders, NGO’s en in de toekomst ook consumenten inzicht of die bedrijven hun invloed goed gebruiken. De verhalen uit de praktijk overal op aarde maken de urgentie om te handelen nog extra duidelijk.

SIMONE: Er zit een mooie opbouw en groei in jouw werkzaamheden Marjolein. Van lokaal, naar nationaal en vervolgens internationaal richting 2.000 bedrijven. Dat vind ik wel weer fijn om te horen dat deze beweging gaande is en dat jij betrokken bent!

Marjolein: Dank! Bouwen aan een duurzame toekomst geeft me op iedere schaal voldoening.  Welke rol zie jij specifiek voor communicatie met betrekking tot duurzaamheid?

SIMONE: Met communicatie alleen ga je het niet redden. Het is de perfecte match van communicatie, ondernemerschap danwel proactiviteit én niet te vergeten creativiteit. Soms zegt één goed beeld zoveel meer dan heel veel woorden. Communicatie is een vak en die plek moeten de communicatieprofessionals juist in deze tijd ook gaan claimen. Je bent gewoon gewend om op een bepaalde manier te denken en bedrijven, overheden en instellingen kunnen daar gebruik van maken. De grote issues die nu spelen op het gebied van duurzaamheid zijn nog veel te abstract met stapels rapporten. We moeten nu ons gezond verstand gebruiken, met de kennis die er wél is. We hebben geen tijd om ons alleen maar te richten op onderzoeken. Ik had nooit verwacht dat ik zo’n grote ommekeer in mijn leven zou meemaken met URGENTIE in hoofdletters. Ik denk dat juist freelancers een belangrijke rol kunnen pakken. Ze zijn gewend om zich een nieuw project of situatie snel eigen te maken en met brede communicatievraagstukken om te gaan. Veel freelancers van het CP-platform hebben ook al eerder samengewerkt en dat is interessant voor opdrachtgevers.

Simone: Je hebt ook veel ervaring op het gebied van interne communicatie. Hoe kun je medewerkers inspireren op het gebied van duurzaamheid?

MARJOLEIN: De huidige generatie wil bijdragen aan de doelen van de organisatie waar ze werken, invloed hebben op hoe doelstellingen bereikt kunnen worden. En werkt graag voor organisaties die ‘purpose driven’ zijn. Vooral als je invloed hebt op hoe doelstellingen bereikt kunnen worden. Communicatie over de bijdrage aan duurzaamheid, motiveert enorm en bijt de business doelen niet. Integendeel.

Marjolein: Jouw mooie overtuiging is dat Nederland als klein land grote veranderingen in gang kan zetten. Hoe zie je dat?

SIMONE: Nederland is een handelsland. We pakken de zaken praktisch en doelgericht aan. Door het freelancen voel ik ook de vrijheid van het ondernemen. Ik merk wel een verschil ten opzichte van de tijd dat ik als freelancer gestart ben. We gaan steeds meer samenwerken en dat vind ik wel een mooie ontwikkeling. Dit geeft ook weer nieuwe kansen. Ook bij mijn eigen projecten kan ik nu vaker contacten aan elkaar verbinden om de versnelling in gang te zetten. Door de ‘systemen’ in Nederland verbaas ik me er soms wel over dat het toch in zo’n klein landje toch langer duurt dan verwacht dat partijen met elkaar om de tafel gaan zitten. Máár, als de partijen elkaar eenmaal gevonden hebben dan gaat er wel wat gebeuren. Ik vertrouw erop dat we in Nederland een voorbeeld kunnen zijn voor de andere landen.

MARJOLEIN: Dank je wel voor dit mooie gesprek, Simone. Ook jouw verhaal sterkt me weer in de overtuiging dat we samen het verschil maken. Avanti!

SIMONE: Dank Marjolein, hopelijk werkt ons enthousiasme ook aanstekelijk voor anderen!

DUURZAAMHEID TIPS:
Marjolein: Combineer zwerfafval rapen met de hond uitlaten. Of als je een frisse neus gaat halen in deze rare thuiswerktijden, raap dan meteen een paar zwerfies.
Simone: Was je badkleding met de hand en niet in de wasmachine, zo komen er minder microplastics vrij.

CONTACT:
Vragen of hulp nodig bij een project? Neem rechtstreeks contact op met Marjolein en/of Simone of een van de andere freelance communicatieprofessionals.

Bron: deze blog is exclusief geschreven voor het platform de Communicatie Professionals. Herplaatsing mag met bronvermelding naar dit platform.