De kracht van een netwerk 1 juli 2020 – Posted in: Geen categorie – Tags: , , , ,

In deze blog is een van onze communicatieprofessionals aan het woord over wat hem/haar bezighoudt. De aftrap wordt gedaan door Miranda de Jong.

De kracht van een onafhankelijk netwerk

1 juli 2020

Voor een groot aantal freelancers is deze corona periode een tijd vol extra onzekerheid. Opdrachten zijn eerder gestopt en nieuwe opdrachten worden even ‘on hold’ gezet. Zo ook in mijn geval. Half maart werd mijn opdracht per direct gestopt en heb ik vervolgens 3 maanden thuis gezeten. Hoe kom je aan een nieuwe opdracht in deze onzekere tijden?

Nieuwe opdrachten komen eigenlijk altijd via mijn netwerk. Maar in dat netwerk was het de afgelopen maanden akelig stil. Dan maar eens goed rondkijken op LinkedIn. Daar kwam ik ook in contact met een freelance netwerk, waarvan ik gratis ‘lid’ mocht worden. Via dagelijkse mails kreeg ik een groot aanbod van landelijke en zeer gevarieerde interim opdrachten aangeboden. Ik kon hierop eenvoudig reageren door mijn CV te uploaden, mijn beschikbaarheid en uurtarief aan te geven. Tot zover de voordelen.

Maar ik ontdekte ook snel nadelen. Het aanbod was heel groot en eigenlijk te gevarieerd. Er waren weinig marketing/communicatie functies. Bovendien waren de functie omschrijvingen redelijk summier. Een ander nadeel was dat ik niet wist waar mijn CV terecht kwam. De aanbieder van de functie was niet te achterhalen. Wanneer ik een opdracht via dit netwerk zou krijgen, betaal ik gedurende maximaal 6 maanden – of zolang de opdracht duurt – een succesfee. Tot zover prima.

Half juni heb ik gereageerd op een functie. Mijn CV kwam terecht bij een consultancy bureau die mij nog aanvullende vragen stelde. Maar daarna werd ik ‘gestalkt’ door de netwerkbeheerder om een abonnement af te sluiten. Hoezo? Ik mocht toch gratis van het netwerk gebruik maken? Ik probeerde de voordelen van het abonnement duidelijk te krijgen. Ik moest nu namelijk vooraf gaan betalen, zonder dat ik wist wat het me op ging leveren.

En gezien de weinige marketing- en/of communicatiefuncties, had ik hier weinig vertrouwen in. Bovendien geloof ik in ‘boter bij de vis’: zodra ik een opdracht krijg, ben ik bereid de succesfee te betalen. In diverse mails heb ik kenbaar gemaakt, dat ik geen abonnement wilde afsluiten. De argumenten om dit wel te doen overtuigden mij niet. Ik zou bijvoorbeeld meer opdrachten te zien krijgen (nog meer?), maar ook eerder. En dat tijdsvoordeel zou dan een voorsprong creëren. Hoezo? Ik hoop toch echt dat recruiters nog steeds voor de best aansluitende CV kiezen en niet voor iemand die als eerste gereageerd heeft. Ik heb de functie overigens niet gekregen. Ik betwijfel of een abonnement hier een positievere wending aan had kunnen geven.

Samen met een groep collega freelancers hebben wij een eigen netwerk opgezet: De Communicatieprofessionals. Wij zijn allemaal onafhankelijke zelfstandige professionals en bieden onze diensten aan potentiële opdrachtgevers rechtstreeks aan. Geen tussenkomst van bureaus en recruiters. De opdrachtgever zoekt zelf, kan direct zien welke freelancer beschikbaar is. En communiceert vervolgens rechtstreeks met de professional over de invulling van de opdracht en andere details. Direct en to-the-point!

Op LinkedIn had ik daarom een post geplaatst met een vermelding van het platform, dat ik de hele zomer beschikbaar ben. En dat heeft direct z’n werk gedaan. Iemand uit mijn netwerk had dit gezien en belde me: “Miranda, ik zag dat je beschikbaar bent. Mag ik je naam doorgeven voor een mooie opdracht?” Ja, natuurlijk! Vandaag ben ik weer aan de slag gegaan. Lang leve mijn netwerk!

Bekijk mijn post op LinkedIn