Welke accountprofessionals vind je bij een reclamebureau? 26 april 2023 – Posted in: Accountprofessionals – Tags: , , , , , ,

En welke professionals via De Communicatieprofessionals?

Veel van de freelancers die aangesloten zijn bij het platform De Communicatieprofessionals hebben een achtergrond bij reclamebureaus, ook wel communicatiebureaus genoemd. We werken dan ook vaak op interimbasis aan bureaukant maar juist ook bij de opdrachtgever (klant of adverteerder). Het is een groot voordeel om bij de opdrachtgever te schakelen met bureaus omdat we de bureau-ervaring daarbij kunnen inzetten. Voor mensen die minder bekend zijn met de functies bij een reclamebureau, zetten we ze hieronder op een rij (van junior naar senior).

Account Executive
Afhankelijk van de grootte van het reclamebureau, ondersteunt de Account Executive (AE) veelal de Account Manager en/of Account Director bij de uitvoering van reclamecampagnes. Als AE onderhoud je rechtstreeks contact met een of meerdere klanten (‘accounts’) waar je voor werkt. De AE coördineert werkzaamheden van interne en externe medewerkers die ‘op’ het account werken. Als AE bewaak je ook deadlines en budgetten en presenteer je (mede) de reclameplannen aan de opdrachtgevers. In grotere organisaties legt de AE verantwoording af aan de Account Director, Client Service Director en/of Managing Director. Het is vaak een hele leuke en leerzame instapfunctie.

Account Manager
Andere benamingen voor deze functie zijn ook wel Campagne Manager of Project Manager.
Als Account Manager (AM) ben je het eerste aanspreekpunt voor bestaande en nieuwe klanten en ben je verantwoordelijk voor de day-to-day business van de klanten. De Account Manager onderhoudt de relatie met de klant en informeert over de werkzaamheden en de voortgang. De AM is verantwoordelijk voor de output van het bureau in samenwerking met de afdeling Strategie, en Creatie. De werkzaamheden bestaan uit:
– In ontvangst nemen van briefings van de klant voor diverse projecten.
– Planningen en begrotingen maken voor de projecten.
– Uitwerking begeleiden van divers communicatiemateriaal, online en offline.
– Nauwe samenwerking met creatie, studio en productie.
– Schakelen met externe leveranciers/partners voor offertes en de uitwerking tot aan productie.
– Verzorgen van de financiële afhandeling van de eigen projecten.

Ervaring Freelance Account Manager
“Als Interim Account Manager bij JUMP! was ik medeverantwoordelijk voor de begeleiding (concept, uitwerking en productie) van diverse campagnes van Shell. Dat waren campagnes die op de Shell-stations te zien waren via zowel on- als offline middelen. De campagnes hadden een diversiteit aan onderwerpen, zoals bijvoorbeeld elektrisch laden, Car Wash, Shell Café of vega(n) broodjes. Daarnaast vertaalde ik deze campagnes door naar loyaliteit, in dit geval Air Miles. Zoals bekend is Shell één van de partners van Air Miles. De Air Miles campagnes bestaan voornamelijk uit eDM’s, die worden gezonden naar per campagne geselecteerde doelgroepen.”

Account Director
De Account Director (AD) geeft leiding aan het team binnen het bureau. Naast het aansturen van het team ontwikkelt de AD communicatieplannen en begeleidt ook zelf projecten. AD’s hebben meestal een aantal jaren als Account Manager gewerkt. De kern van de werkzaamheden:
– Verantwoordelijk voor het onderhouden van relaties met een aantal klanten.
– Eindverantwoordelijk voor het account team.
– Aansturen en coachen van teamleden in hun ontwikkeling en groei.
– Begeleiden van projecten. Briefings opstellen, maken van planningen en begrotingen als het gaat om de account werkzaamheden en totaalbegrotingen.
– Op de hoogte blijven van relevante trends/ontwikkelingen en verwerken in de communicatiebehoeften.
– Budgetverantwoordelijk.
– Organiseren van strategische meetings met opdrachtgevers.
– Communicatieplannen schrijven (i.s.m. Creatie en Strategie).
– Uitbouwen van bestaande klantrelaties.

Client Service Director
De Client Service Director (CSD) is verantwoordelijk voor het opbouwen, onderhouden en uitbreiden van het klantenpakket. De CSD is daarnaast eindverantwoordelijk voor de diensten en producten die klanten bij het reclamebureau afnemen. Je ziet als CSD ook kansen om het dienstenpakket van het bureau uit te breiden. De werkzaamheden bestaan verder uit:
– De klanten pro-actief helpen om hun marketing, in- en externe communicatie- en sales doelstellingen te realiseren.
– De CSD beheert en bouwt zelfstandig een relatie op met de klanten én draagt zorg voor het monitoren en bijsturen van de afgesproken KPI’s en geeft strategische adviezen.
– De CSD stuurt klantenteams aan waarin verschillende disciplines van on- en offline media zijn vertegenwoordigd.
– Het inhoudelijk uitdagen van de specialisten in de teams om tot de beste dienstverlening voor de klant te komen. De CSD is coach voor (nieuwe) collega’s.

Het voordeel van communicatieprofessionals die bij een reclamebureau hebben gewerkt, is dat ze vaak een brede expertise hebben. Ze hebben voor verschillende klanten gewerkt en zijn daardoor breed inzetbaar. Juist ook aan opdrachtgeverszijde.

Kun je ondersteuning gebruiken van een freelance AM, AD of CSD of wil je meer weten? Neem dan gerust rechtstreeks contact op met:

Freelance Account Manager: Winnie, Barbara, Erica, Sylvia, Miranda, Simone, Juliëtte, Anne, Annefré, Marije, Aïda 
Freelance Account Director: Jacqueline, Wouter, Marjolein, Ingrid, Aïda
Freelance Client Service Director: Jacqueline, Wouter, Judith, Mariska, Petra

Of stuur een bericht via het contactformulier.